Ποιά είναι η καλύτερη κόλλα για πλαστικό

Posted by superadmin 18/03/2020 1 Comment(s)

Συχνά η ισχυρότερη κόλλα για πλαστικό μπορεί να μην είναι η καλύτερη κόλλα για πλαστικό. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε την καλύτερη κόλλα. Προφανώς η δύναμη της συγκόλλησης είναι σημαντικός παράγοντας.

Για τις περισσότερες εφαρμογές συγκόλλησης πλαστικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυανοακρυλικές κόλλες, κόλλες UV (που πολυμερίζονται δηλαδή με υπεριώδη ακτινοβολία), ακρυλικές 2 συστατικών, καθώς και μερικές εποξικές κόλλες. Η μεγάλη ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων μπορεί να κάνει την επιλογή της καλύτερης κόλλας για πλαστικό δύσκολη.

Για να προσδιοριστεί ποια κόλλα για πλαστικό θα έχει την υψηλότερη αντοχή συγκόλλησης, είναι συχνά απαραίτητο να γνωρίζουμε  το είδος του πλαστικού καθώς και την κατάσταση της επιφάνειας αυτού του πλαστικού.

Οι κυανοακρυλικές κόλλες Permabond κολλάνε τα περισσότερα ABS , PMMA (ακρυλικό), νάιλον, φαινολικό, πολυαμίδιο, πολυανθρακικό, PVC (τόσο άκαμπτο όσο και εύκαμπτο). Για να έχουν πρόσφυση οι κυανοακρυλικές κόλλες σε πολυαιθυλένιο ή πολυπροπυλένιο, θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιηθεί το πράιμερ Permabond POP.

Οι ακρυλικές κόλλες 2 συστατικών (ΜΜΑ) είναι πολύ ισχυρές κόλλες που κολλάνε τα περισσότερα πλαστικά. Υπάρχουν και πολύ γρήγορες ακρυλικές κόλλες, και πιο αργές, που δίνουν περισσότερο χρόνο στο χρήστη για την εφαρμογή. Οι ακρυλικές κόλλες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος συγκόλλησης πλαστικών και προσφέρουν εντυπωσιακή αντοχή πρόσφυσης – συχνά σπάει το πλαστικό πριν ξεκολλήσει η κόλλα.

Ακόμα υπάρχουν Κόλλες UV ειδικές για πλαστικά που κολλάνε τα περισσσότερα  πλαστικά όπως ABS, νάιλον, φαινολικό, πολυαμίδιο, πολυανθρακικό, PVC (τόσο άκαμπτο όσο και εύκαμπτο). Για να μπορέσουν να πολυμεριστούν οι Κόλλες UV θα πρέπει η μια επιφάνεια να είναι διάφανη ώστε να μπορέσει η UV ακτινοβολία να φτάσει στην κόλλα.

Οι Εποξικές Κόλλες 2 συστατικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κολλήσουν συγκεκριμένες κατηγορίες πλαστικών όπως ο πολυεστέρας ή κάποια σύνθετα υλικά.

Τι γίνεται με αυτά τα δύσκολα στη συγκόλληση πλαστικά όπως το Πολυαιθυλένιο και Πολυπροπυλένιο;

Ειδικές ακρυλικές κόλλες 2 συστατικών όπως η Permabond ΤΑ4610 είναι διαθέσιμες για τη συγκόλληση πολυπροπυλένιου, πολυαιθυλένιου και άλλων πολυολεφίνων χωρίς να χρειάζονται πράιμερ.

Έτσι, αν όλες αυτές οι Κόλλες κολλάνε τα πλαστικά πώς μπορώ να επιλέξω την καλύτερη κόλλα για πλαστικό;

Πολλές εφαρμογές έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τη δύναμη της συγκόλλησης. Μερικοί από τους παράγοντες που οι περισσότεροι μηχανικοί πρέπει να λάβουν υπόψιν τους είναι:

Εμφάνιση

Οι Κόλλες UV είναι διάφανες και η διαφάνεια της κόλλησης είναι συχνά επιθυμητή σε διάφανα πλαστικά. Οι Ακρυλικές Κόλλες 2 συστατικών συνήθως χρησιμοποιούνται για χρωματιστά πλαστικά. Οι Κυανοακρυλικές Κόλλες είναι και αυτές διάφανες.  Για καλύτερα αποτελέσματα σε σκουρόχρωμα πλαστικά όταν χρησιμοποιείτε μια κυανοακρυλική κόλλα, επιλέξτε τύπο κόλλας που να μην ασπρίζει.

Εφαρμογή, τρόπος πολυμερισμού

Οι Κυανοακρυλικές Κόλλες (Κόλλες Στιγμής) είναι επιθυμητές λόγω της άμεσης στιγμιαίας κόλλησης. Ωστόσο, σε ορισμένες εφαρμογές απαιτείται περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή ή την ευθυγράμμιση των στοιχείων. Οι Κόλλες UV υπερέχουν στο ότι δίνουν όσο χρόνο χρειάζεστε για την εφαρμογή και την ευθυγράμμιση, αρκεί να είναι προστατευμένα τα μέρη από το φως.

Αντοχή σε χημικά

Τύπος Κόλλας                                     Αντοχή Κόλλας σε μη πολικούς διαλύτες

Κυανοακρυλικές Κόλλες                        Καλή

Εποξικές δυο συστατικών                     Πολύ καλή

Ακρυλικές δυο συστατικών                   Πολύ καλή

Κόλλες UV                                              Πολύ καλή

Παραδείγματα μη πολικών διαλυτών περιλαμβάνουν λάδι κινητήρα, βενζίνη, τολουόλιο.

Τύπος κόλλας                                   Αντοχή Κόλλας σε πολικούς διαλύτες

Κυανοακρυλικές Κόλλες                     Κακή

Εποξικές δυο συστατικών                 Πολύ καλή

Ακρυλικές δυο συστατικών                Πολύ καλή

Κόλλες UV                                           Πολύ καλή

Παραδείγματα πολικών διαλυτών περιλαμβάνουν: νερό, αιθυλενογλυκόλη, ισοπροπυλική αλκοόλη και ακετόνη.

Αντοχή Κόλλας σε θερμοκρασία.

Τύπος Κόλλας                      Στάνταρ Κόλλα         Κόλλα Υψηλής Θερμοκρασίας

Κυανοακρυλικές Κόλλες          85 ° C                                   250 ° C

Εποξικές δύο Συστατικών      80 ° C                                     300 ° C

Ακρυλικές δυο Συστατικών    150 ° C                                    200 ° C

Κόλλες UV                                  120 ° C                                   150 ° C

1 Comment(s)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΚΤΟΥΡΙΔΗΣ:
Reply

Καλησπερα! Σε περιπτωση που θελω να κολλησω μικρα κομματια απο ενα παληο ραλακι ποια κολλα μου προτεινεται; Το ραλακι ειναι αυτο https://www.ebay.com/itm/255685054354?hash=item3b88044f92:g:XgkAAOSwJzZi5FN7

Leave a Comment