Είναι τα λιπαντικά τροφίμων αντίστοιχης ποιότητας με τα βιομηχανικά λιπαντικά;

Posted by mercouris 24/11/2020 0 Comment(s)

Είναι τα λιπαντικά τροφίμων αντίστοιχης ποιότητας με τα βιομηχανικά λιπαντικά;

Πίνακας περιεχομένων

• 1. Είναι τα λιπαντικά ποιότητας τροφίμων χαμηλότερης ποιότητας από τα βιομηχανικά λιπαντικά;
• 2. Υπάρχουν λιπαντικά τροφίμων που να καλύπτουν όλες τις εφαρμογές λίπανσης;
• 3. Πρέπει να χρησιμοποιώ λιπαντικά τροφίμων για όλα τα σημεία λίπανσης;
• 4. Το αμερικάνικο τεστ FDA για τα λιπαντικά τροφίμων.
• 5. Αποτελούν τα λιπαντικά τροφίμων έδαφος για μικροβιακή μόλυνση;

1. Είναι τα λιπαντικά ποιότητας τροφίμων χαμηλότερης ποιότητας από τα βιομηχανικά λιπαντικά;


Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα λιπαντικά τροφίμων έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής ή απαιτούν συντομότερη επαναλίπανση σε σχέση με τα βιομηχανικά λιπαντικά. Ορισμένοι άλλοι πιστεύουν ότι τα λιπαντικά τροφίμων δεν έχουν καλές αντοχές σε υψηλότερες ή χαμηλότερες θερμοκρασίες και δεν είναι συμβατά με τα πλαστικά και τα ελαστομερή.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Τα λάδια και τα πρόσθετα που έχουν εγκριθεί για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων έχουν αναπτυχθεί ώστε να είναι τόσο καλά όσο και τα αντίστοιχά βιομηχανικά. Για το λόγο αυτό, ένα καλό λιπαντικό food grade μπορεί να έχει την ίδια θετική επίδραση στην παραγωγικότητα και το κόστος όπως και ένα βιομηχανικό λιπαντικό.

2. Υπάρχουν διαθέσιμα λιπαντικά τροφίμων για όλες τις εφαρμογές;

Μια άλλη παρανόηση σχετικά με τα λιπαντικά τροφίμων είναι ότι η υπάρχουσα γκάμα είναι περιορισμένη και συνεπώς θα πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και μη εγκεκριμένα λιπαντικά, γεγονός που θα δημιουργούσε και προβλήματα ασφαλέιας και επιπλέον κόστος.
Όλοι οι τύποι λιπαντικών, από ξηρά λιπαντικά έως πάστες σπειρωμάτων είναι πλέον διαθέσιμες και με έγκριση για επαφή με τρόφιμα.
Η Αμερικάνικη βιομηχανία λιπαντικών JAX προσφέρει ένα πολύ ευρύ φάσμα λιπαντικών food grade για όλες τις εφαρμογές σας.

3. Πρέπει να χρησιμοποιώ λιπαντικά τροφίμων για όλα τα σημεία λίπανσης;

Στο χώρο της παραγωγής βρίσκουμε συχνά διαφορετικά σημεία λίπανσης. Ορισμένα βρίσκονται σε άμεση εγγύτητα με τη διαδικασία επεξεργασίας τροφίμων και άλλα απέχουν περισσότερο από αυτή.
Μια γενική παρανόηση είναι ότι τα σημεία λίπανσης που είναι απομακρυσμένα δεν χρειάζεται να λιπαίνονται με λιπαντικό τροφίμων.
Αυτό δεν είναι σωστό. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι βιομηχανίες τροφίμων πρέπει να έχουν ένα καταρτισμένο σχέδιο HACCP (Ανάλυση Κινδύνου και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου), το οποίο θα πρέπει να προσδιορίζει όλους τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων καθώς και τον τρόπο εντοπισμού και ελέγχου των κινδύνων. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και τον κίνδυνο μόλυνσης από τη λάθος χρήση λιπαντικών. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους είναι να χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα λιπαντικά τροφίμων σε όλες τις εγκαταστάσεις σας.

4. Το αμερικάνικο τεστ FDA για τα λιπαντικά τροφίμων.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι η ομοσπονδιακή κυβερνητική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που ελέγχει την ποιότητα των τροφίμων και των φαρμάκων υπό την ευρεία έννοια.
Λιπαντικά, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται, επειδή δεν είναι ενώσεις τροφίμων. Εάν το επιθυμούν, οι κατασκευαστές μπορούν να την χρησιμοποιήσουν έτσι ώστε τα λιπαντικά να επιθεωρούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του FDA, μεταξύ άλλων στον διεθνή οργανισμό NSF. Ο οργανισμός NSF ελέγχει το λιπαντικό με βάση τους κανονισμούς του 21 CFR §178.3570. Μετά την αποδοχή, το προϊόν λαμβάνει έγκριση NSF H1, ως απόδειξη ότι το προϊόν είναι κατάλληλο ως λιπαντικό για τυχαία επαφή με τρόφιμα.

5. Είναι τα λιπαντικά ποιότητας τροφίμων τρόφιμα για μικροβιακή μόλυνση;

Η JAX υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα των λιπαντικών τροφίμων για πάνω από 60 χρόνια. Ήταν η πρώτη που εισήγαγε στην αγορά τα λιπαντικά τροφίμων το 1962, που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτά τα λιπαντικά είναι εγκεκριμένα από την NSF και έχουν H1. Κάποια από τα λιπαντικά αυτά έχουν ακόμη και έγκριση τύπου 3Η που τους επιτρέπει να έρθουν σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα.
Όλα τα λιπαντικά τροφίμων της Jax πιστοποιημένα με NSF H1 περιέχουν τον αντιβακτηριακό παράγοντα Micronox της JAX. Η JAX έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το Micronox, το οποίο προστατεύει τα λιπαντικά από μικροβιακή και βακτηριακή μόλυνση.

Με τη χρήση λιπαντικών τροφίμων αποφεύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης.